بورس تهران چهارشنبه مورخ 16 بهمن 1392
ساعت ۸ و ۳۰ دقیقه:دیروز مجلس شورای اسلامی، نرخ خوراک گازی مجتمع های پتروشیمی را ۱۵ سنت تعیین کرد. این موضوع مطمئنا امروز جو منفی را برای گروه پتروشیمی ایجاد خواهد کرد. جو منفی که نه تنها همه گروه را (هم مصرف کننده خوراک گازی و هم مصرف کننده خوراک مایع و ...) را در بر خواهد گرفت بلکه میتواند خود را در همه بازار منتشر کند! اما رفته رفته و بعد از اتمام جو منفی (شاید اوایل هفته بعد)، بازار چاره ای جز بازگشت به تحلیل و منطق ندارد و شرکتهای برتر، راه خود را از دیگران جدا خواهند نمود!
ساعت ۹ و ۰۰ دقیقه:نمایندگان مجلس قیمت نفت خام میعانات گازی برای واحدهای جدید را تا ۱۰ سال بین ۹۰ تا ۹۵ درصد فوب خلیج فارس تعیین کردند.به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بازار سرمایه (سنا) به نقل از خبرگزاری تسنیم، نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی نوبت دوم دیروز و در رسیدگی به تبصرههای الحاقی به لایحه بودجه سال 1393، تبصره 21 الحاقی را به تصویب رساندند.بر اساس بند الف این تبصره، وزارت نفت از طریق شرکتهای دولتی تابعه تا سقف یکصد میلیارد دلار به صورت ارزی یا معادل ریالی آن اقدام به سرمایه گذاری به روش "بیع متقابل" میکند.بر اساس بند ب این تبصره نیز قیمت نفت خام و میعانات گازی برای واحدهای گازی پالایش و یا توسعه کمی واحدهای موجود غیردولتی در داخل بین 90 درصد تا 95درصد قیمت صادراتی فوب خلیج فارس بر اساس دستورالعملی که توسط وزارت نفت اعلام میشود، برای حداقل 10 سال پس از بهرهبرداری تعیین شد.وکلای ملت بر اساس بند هـ این تبصره مصوب کردند که وزارت نفت با ایجاد شرکتهای پروژه موضوع سیاستهای کلی اصل 44 برای فازهای باقیمانده پارس جنوبی و سایر میادین مشترک و فروش سهام آنها اقدام کند.
ساعت ۱۰ و ۰۰ دقیقه:عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: پیشنهادی مبنی بر نحوه تعیین قیمت خوراک گاز پتروشیمی ها که در روز گذشته به طور غیر قانونی مطرح شد مشکلاتی برای بازار سرمایه به وجود آورد.به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بازار سرمایه (سنا)، به نقل از خبرگزاری خانه ملت، بهروز نعمتی در نشست علنی امروز (چهارشنبه 16 بهمن ماه) مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی بخش هزینهای لایحه بودجه 93 کل کشور در اخطار اصل 40 قانون اساسی مبنی بر اینکه هیچکس نمیتواند اعمال حق خویش را وسیله اضرار به غیر یا تجاوز به منافع عمومی قرار دهد، گفت: با توجه به اینکه روز گذشته موضوع تعیین قیمت خوراک گاز پتروشیمی مطرح شد و به طور غیرقانونی نیز در دستور کار قرار گرفت، مشکلاتی برای بازار سرمایه به وجود آورد.نماینده مردم اسدآباد در مجلس شورای اسلامی تصویب کرد: نمایندگانی که مدام صحبت از ثبات قیمت ها در مجلس می کنند با پیشنهاد خود اصلی ترین صنعت کشور یعنی صنعت پتروشیمی را با مشکل مواجه کردند.علی لاریجانی در پاسخ به اخطار نعمتی گفت: براساس اصل 198 آیین نامه داخلی مجلس اخطار و تذکر پس از رأی گیری در مجلس درباره موضوع رأی گیری شده، پذیرفته نمی شود ضمن اینکه هیچ کس نمی تواند به ضرر مردم کار کند.رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه طرح پیشنهاد در جریان بررسی قیمت خوراک پتروشیمی ها در قانون بود٬ افزود: رئیس جلسه باید تشخیص دهد که موضوع قانونی است یا غیر قانونی که به تشخیص رئیس جلسه موضوع قانونی است.
ساعت ۱۰ و ۳۰ دقیقه:شرکت مشاور سرمایه گذاری معیار سهم در یادداشتی به بررسی تاثیر بهره مالکانه بر دو شرکت گل گهر و چادرملو پرداخته است. در این یادداشت آمده است: هرچند که با توجه به مصوب شدن نرخ بهره مالکانه معادن به میزان 30 درصد برای سال مالی 1393 ؛ احتمالا سهام شرکت های سنگ آهنی تحت نوسان قرار می گیرند؛ اما گمان می رود که با تفاهم نامه داخلی ایمیدرو ، اندکی از نگرانی سرمایه گذاران در باب سهام این شرکتها ترمیم شود.بر این اساس با عنایت به نرخ 160 هزار تومانی هر تن کنسانتره؛ مبلغ بهره مالکانه برابر با 48 هزار تومان به ازای هر تن است. این در حالیست که در بودجه سال 92 این مبلغ برابر با 5 درصد نرخ فروش فولاد خوزستان یعنی 75 هزار تومان در هر تن کنسانتره بود. حال در صورت برقرار ماندن تفاهم نامه پرداخت 60-40 شرکتهای سنگ آهنی و فولاد سازی برای رقم مذکور، اکنون شرکتهای سنگ آهنی تنها 28.8 هزار تومان از مبلغ مذکور را می پردازند، در حالی که در بودجه سال 92 موظف به پرداخت 45 هزار تومان بودند، هر چند که این عدد را برای سال 1392 نیز پرداخت نکرده اند.در این شرایط برای نمونه برای شرکت گل گهر با ظرفیت تقریبی 8 میلیون تن تولید سالانه در حدود 230 میلیارد تومان حق انتفاع خواهد شد که به ازای هر سهم برابر با 23 تومان است. اما باید در نظر داشت که اکنون با تغییر نرخ بهره مالکانه ، تغییر نرخ فروش سنگ آهن نیز به قیمت صادراتی اجتناب ناپذیر شده است.در این صورت فروش کنسانتره هم بجای اعداد 160 هزار تومان کنونی به اعدادی در محدوده 315 هزار تومان به ازای هر تن نیز تغییر خواهد یافت که این مهم در صورت اجرایی شدن به سود همان شرکت گل گهر در محدوده 1240 میلیارد تومان یا 124 تومان سود به ازای هر سهم خواهد افزود.
ساعت ۱۱ و ۰۰ دقیقه: به نقل از مهشید: "شانا _ گروه مجلس و دولت: نمایندگان مجلس، شرایط پالایشگاه هایی که از واریز درآمد به صندوق توسعه ملی مستثنی شدند، اعلام کردند. به گزارش خبرنگار شانا، در نشست علنی امروز (چهارشنبه، ١٦بهمن ماه) مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی بخش هزینه ای لایحه بودجه ٩٣ کل کشور با بند "ج" تبصره ٢ لایحه بودجه موافقت کردند. به موجب این بند، "پالایشگاههایی که نفت خام و میعانات گازی را به قیمت ٩٥ درصد فوب خلیج فارس خریداری و بهای آن را به صورت ارز و از طریق بانک مرکزی به حساب فروشنده واریز می کنند، از اختصاص ٢٠ درصد از درآمدهای خود به صندوق توسعه ملی مستثنی شدند". به گزارش شانا، نمایندگان مجلس از صبح امروز وارد بررسی بخش هزینه ی لایحه بودجه شدند."
ساعت ۱۱ و ۳۰ دقیقه:خریـد نقدی مس در ساعـات معاملاتی روز سه شنبه در بـورسلندن با افزایش همراه شد و با نرخ 7 هزار و 107 دلار بر تن معامله شد. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بازار سرمایه(سنا)، طی معاملات روز سه شنبه در بازار فلزات لندن، فروش نقدی مس با افزایش رو به رو شد و به 7 هزار و 107.50 دلار رسید. همچنین سفارش خرید مس برای سه ماهه آینده به مبلغ 7 هزار و 60 دلار معامله شد. این در حالی است که، خرید نقدی مس در ساعات معاملاتی روز دوشنبه به هر تن 7 هزار و 95 دلار رسیده بود. در این بین، خرید و فروش نقدی آلومینیوم با قیمت یک هزار و 641 دلار و یک هزار و 641.50 دلار معامله شد. قلع هم با نرخ 22 هزار و 320 دلار خریداری شد. گزارش ها حاکی از آن است که خرید و فروش روی با نرخ یک هزار و 964 و یک هزار و 965 دلار انجام شد.سرب هم در رینگ معاملاتی با نرخ دو هزار و 91 دلار خریداری و با قیمت هر تن دو هزار و 91.50 دلار به فروش رسید.
ساعت ۱۲ و ۰۰ دقیقه:170 هزار تن انواع مقاطه فولادی شرکت فولاد خوزستانامروز در صورت تقاضادر تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی بورس کالای ایران عرضه می شود. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بازار سرمایه (سنا) و به نقل از بورس کالا، شرکت فولاد خوزستان با 20 هزار تن شمش بلوم به قیمت پایه 14 هزار ریال و به صورت سلف در تالار محصولات صنعتی و معدنی حضور می یابد که در صورت استقبال مشتریان 80 هزار تن دیگر به این حجم افزوده می شود. این شرکت همچنین، 20 هزار تن تختالCرا به قیمت پایه 14 هزار و 250 ریال و به صورت سلف عرضه می کند که در صورت تقاضا 50 هزار تن دیگر به آن اضافه خواهد شد.علاوه بر این، 10 کیلوگرم انواع شمش طلای معدن موته روی تابلوی عرضه می رود.این گزارش همچنین حاکی است، تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی شاهد عرضه انواع مواد شیمیایی مجتمع های پتروشیمی ارومیه، اروند، آبادان، برزویه، بوعلی سینا، پارس، تندگویان، رازی، شازند، کارون، کرمانشاه، مارون و شرکت های سرمایه گذاری صنایع شیمیایی ایران و فرساشیمی است. از جمله محصولات شیمیایی عرضه شده در این روز می توان به ارتوزایلن، استایرن منومر، اسید ترفتالیک، اسید سولفوریک، اسید کلریدریک، اسید نیتریک، الکیل بنزن خطی، اوره صنعتی، آب ژاول، آروماتیک سنگین، بنزن، پارازایلین، تری اتانول آمین، دی اتانول آمین، دی اتیل هگزانول،DEG، سود کاستیک، کریستال ملامین، منومر وینیل استات، گوگرد،MEGو منو اتانول آمین اشاره کرد.شرکت پالایش نفت شیراز نیز 7 هزار تن وکیوم باتوم، 1500 تن انواع قیر، 200 تن گوگرد کلوخه و 500 تن سلاپس واکس را روی تابلوی عرضه می برد. علاوه بر این، 200 تن آرگون مجتمع پتروشیمی فجر،500 تن منومر وینیل استات، 500 تن زایلین مخلوط و 180 تن انواع مواد پلیمری مجتمع پتروشیمی تندگویان در تالار مذکور عرضه می شود.در گروه قیر نیز در صورت تقاضا، 27 هزار تن انواع قیر شرکت نفت جی، 6020 تن قیر 6070 شرکت نفت پاسارگاد تهران و 2 هزار تن قیر 85100 شرکت بام گام عایق ارومیه راهی تالار معاملات می شود.گفتنی است، در این روز و در تالار صادراتی، 7 هزار تن گوگرد گرانوله شرکت پالایش نفت شازند اراک به قیمت پایه 120 دلار در هر تن عرضه می شود. از دیگر محصولات عرضه شده در تالار مذکور می توان به 6100 تن انواع قیر شرکت های توسعه کروس انرژی، تولیدی بشکه و قیر صنعتی و آسفالت راه دژپا، پویندگان فن و تجارت بین الملل و قیران پخش ستاره ایرانیان اشاره کرد.براساس این گزارش، تالار محصولات کشاورزی شاهد عرضه یکهزار تن ذرت دانه ای خوزستان به قیمت پایه 7500 ریال است. در گروه شکر نیز 2 هزار تن شکرسفید شرکت کشت و صنعت کارون عرضه را تجربه می کند.
ساعت ۱۲ و ۱۰ دقیقه: عضو کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی که در مخالفت با افزایش قیمت خوراک گاز پتروشیمی ها صحبت می کرد، از تماس تلفنی نعمت زاده وزیر صنعت، معدن و تجارت با وی مبنی بر اینکه شدیدا با افزایش قیمت خوراک گاز پتروشیمی ها مخالف است خبر داد.به گزارش خبرنگار پارمانی مهر، در جلسه علنی نوبت عصر روز سه شنبه بررسی بخش درآمدی لایحه بودجه بررسی قیمت پایه خوراک گاز پتروشیمی ها در دستور کار شورای اسلامی قرار گرفت.بر اساس تبصره ای که در کمیسیون تلفیق به لایحه بودجه الحاق شده بود، قیمت خوراک گاز واحدهای پتروشیمی در چارچوب قانون هدفمندی یارانه ها به گونه ای تعیین می شود که نرخ بازدهی داخلی ارزی سرمایه گذار این واحدها 25 درصد باشد. موید حسینی صدر نماینده مردم خوی پیشنهاد حذف این بند را مطرح کردند.وی گفت: صاحبان پتروشیمی اعلام کردند که 10 سنت هم برای قیمت خوراک گاز پتروشیمی ها مناسب است کمیسیون انرژی هم معتقد است تا 15 سنت هم می توان قیمت خوراک گاز پتروشیمی ها را بالا برد با این مصوبه سرمایه گذاری در صنایع پاییندست افزایش می یابد.جعفر قادری، نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی در مخالفت با حذف این بند گفت: این بند باید امسال در لایحه بودجه بیاید تا سال آینده با اصلاح قانون هدفمندی یارانه ها تکلیف نرخ خوراک گاز پتروشیمی ها مشخص شود. بزرگترین دارنده گاز جهان و فروش گاز گران به پتروشیمیها رضا عبداللهی، نماینده مردم ماهنشان، اما با رویکردی متفاوت با حذف این بند موافقت کرد. وی بر خلاف موید حسینی که معتقد بود قیمت خوراک پتروشیمی ها پایین است و با حذف این بند باید قیمت خوراک پتروشیمیها افزایش یابد معتقد بود قیمت خوراک پتروشیمی ها نباید افزایش یابد. این عضو کمیسیون تلفیق گفت: در قانون هدفمندی یارانه ها تعیین تکلیف شده که قیمت گاز برای واحدهای پتروشیمی 75 درصد قیمت گاز صادراتی باشد. عبداللهی با بیان اینکه سرمایه گذاری در جایی اتفاق می افتد که ثبات و سود وجود داشته باشد، گفت: ما اولین دارنده گاز در جهان هستیم و به اندازه استفاده 128 سال گاز در اختیار داریم. وی با تاکید بر اینکه افزایش قیمت گاز پتروشیمی ها به هر عددی که باشد به پای مجلس نوشته خواهد شد، گفت: افزایش قیمت گاز پتروشیمی ها، بازار سرمایه و بورس را تحت تاثیر قرار می دهد. وی با اشاره به گفتگوی تلفنی اش با نعمت زاده وزیر صنعت معدن و تجارت گفت: نعمت زاده با من تماس گرفت و اعلام کرد که شدیدا با این بند مخالف است ایشان گفتند که کار ما را مختل نکنید. گاز پتروشیمیها یکماه قطع شد عبداللهی اظهار داشت: الان حدود شش سال است که یک واحد جدید پتروشیمی هم در کشور تاسیس نشده است، قیمت گاز خوراک پتروشیمی در قطر 4.9 سنت، در عربستان 2.6 سنت، در الجزایر 1.9 سنت، در روسیه 13.9 سنت و در ونزوئلا 4.9 سنت خواهد بود. وی در پایان تاکید کرد: افزایش 300 تا 400 درصدی قیمت خوراک پتروشیمی ها به مصلحت مجلس نیست. عضو کمیسیون تلفیق تاکید کرد: اجازه دهید در مورد قیمت خوراک پتروشیمی ها دولت تعیین تکلیف کند باید کالاهای تولیدی قابل رقابت و صادرات باشند. وی ادامه داد: الان حدود یکماه است که گاز واحدهای پتروشیمی قطع شده است. اظهارات نادران در باره گاز پتروشیمی ها در ادامه الیاس نادران نایب رئیس کمیسیون تلفیق در خصوص پیشنهاد حذف این بند گفت: مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی، مسئولان پتروشیمی ها و وزارت نفت پیش از تدوین بودجه در جلسه ای در خصوص قیمت خوراک پتروشیمی ها گفتگو کردند. سوال ما این بود که اگر یک سرمایه گذار در یک واحد پتروشیمی سرمایه گذاری انجام دهد، سرمایه گذاری با چند درصد نرخ سود ارزی، صرفه اقتصادی دارد؟ نماینده مردم تهران ادامه داد: آنها اعلام کردند که تسهیلات با نرخ سود ارزی 25 درصد نیز برای سرمایه گذار در بخش پتروشیمی صرفه اقتصادی دارد، کدام کار تولیدی در کشور می تواند نرخ سود ارزی 25 درصدی را تحمل کند؟ نادران تاکید کرد: با تصویب این بند کف نرخ خوراک پتروشیمی ها 15.5 سنت خواهد بود. نماینده دولت نیز اعلام کرد که با این پیشنهاد مخالف است اما در این خصوص صحبت نکرد. با مخالفت دولت و کمیسیون تلفیق این پیشنهاد به تصویب نرسید و نمایندگان با 20 رای موافق، 138 رای مخالف، 12 رای ممتنع از مجموع 207 نماینده حاضر در مجلس با این بند مخالفت کردند. در ادامه پیشنهاد توکلی برای اصلاح این بند مطرح شد بر اساس پیشنهاد توکلی نباید قیمت خوراک پتروشیمی از 15 سنت در هر مترمکعب کمتر شود. وی معتقد بود سود کلان صنعت پتروشیمی باعث می شود سرمایه گذاران در صنایع پایین دستی سرمایه گذاری نکنند و تصویب این بند خود به خود باعث اشتغال خواهد بود. خداحافظی پتروشیمیها با بورس در ادامه بهروز نعمتی نماینده مردم اسدآباد در مجلس در مخالفت با پیشنهاد توکلی گفت: افزایش قیمت خوراک پتروشیمی ها موجب می شود صنایع پتروشیمی را نیز در بازار بورس از دست بدهیم بنابراین دیگر در بازار سرمایه چیزی نخواهیم داشت آیا به دنبال این هستید که صنایع پتروشیمی نیز مانند صنایع نساجی شکسته شود؟
ساعت ۱۲ و ۲۵ دقیقه:نمایندگان مجلس شورای اسلامی وزارت نفت را مکلف به تسویه حساب با شرکت های پتروشیمی برای پرداخت مابه التفاوت قیمت ٥ فرآورده اصلی و سوخت هوایی تا پایان تیرماه کردند.به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بازار سرمایه(سنا) و به نقل از شانا، نمایندگان در نشست علنی صبح امروز (چهارشنبه ١٦ بهمن ماه) مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی بخشهای هزینهای لایحه بودجه سال ١٣٩٣ کل کشور با بند "د" تبصره ٢ این لایحه موافقت کردند.به گزارش شانا، در بند (د) تبصره (٢) آمده است "مابهالتفاوت قیمت پنج فرآورده اصلی و سوخت هوایی شامل فرآوردههای نفتی و مواد افزودنی تحویلی از سوی شرکتهای پتروشیمی به وزارت نفت از طریق شرکت دولتی تابعه ذیربط فروخته شده بهمصرفکنندگان داخلی با قیمت صادراتی یا وارداتی این فرآوردهها حسب مورد بهعلاوه هزینههای انتقال داخلی فرآوردهها و نفت خام معادل آنها و توزیع، فروش، مالیات و عوارض موضوع قانون مالیات برارزش افزوده در دفاتر شرکتهای پالایش نفت به حساب بدهکار وزارت نفت از طریق شرکت دولتی تابعه ذیربط ثبت میگردد و از آن طریق در بدهکار حساب دولت (خزانهداری کل کشور) نیز ثبت میشود." "معادل این رقم در خزانهداری کل کشور به حساب بستانکار وزارت نفت از طریق شرکت دولتی تابعه ذیربط، منظور و عملکرد مالی این بنـد بهصورت مستقل توسط شرکت مذکور در مقاطع زمانی سهماهه از پایان تیرماه پس از گزارش سازمان حسابرسی با تأیید کارگروه موضوع بند«الـف» این تبصره بهصورت علیالحساب با خزانهداری کل کشور تسویه میگردد و تسویه حساب نهایی فیزیکی و مالی حداکثر تا پایان تیرماه سال بعد انجام میشود.
ساعت ۱۲ و ۲۹ دقیقه:مجلس شورای اسلامی با مصوبه روز گذشته خود در خصوص افزایش ۵ برابری نرخ خوراک پتروشیمی ها، بورس تهران را یکبار دیگر دچار التهاب کرد تا امروز خریداری در بازار وجود نداشته باشد!! و ارزش معاملات امروز، رقم ناامید کننده ۱۳۳ میلیارد تومان را بر روی تابلو به ثبت برساند! ارزشی که با توجه به مقدار بزرگی بازار بورس تهران، به مفهوم بحران است! امروز قبل از شروع بازار نیز عنوان کرده بودیم که گروه پتروشیمی، به عنوان یکی از لیدرهای بازار و وزنه بزرگ بازار سرمایه، اگر نتواند رشدی داشته باشد، باعث ایجاد رکود و حتی سقوط قیمتها در کل بازار خواهد شد! نمایندگان مردم باید بدانند که قیمت خوراک پتروشمی های گازی در ایران، نباید با آن چیزی که در کشورهای منطقه خلج فارس رواج دارد، مقایسه شود. چراکه منابع گازی آن کشورها با منابع گازی ایران قابل مقایسه نیست! و البته آن کشورها، تعامل و روابط تجاری بدون دغدغه ای با دنیا دارند و مطمئنا با توجه به شرایط خاص ایران در دنیا، در رقابت برای فروش محصولات پتروشیمی، در صورتیکه محصولات ایرانی مزیت قیمتی نداشته باشند، خریداران خارجی محصولات ایرانی را انتخاب نخواهند کرد!! هرچند که این نرخ گاز ۱۵ سنتی برای گاز پتروشیمی ها نیز، چیزی بیشتر از قیمت رقیبان است!!
ساعت ۱۲ و ۳۰ دقیقه.....................بازار بسته شد.
چهارشنبه ۱۶ بهمن۱۳۹۲
- (*post_date format="%y/%m/%d"*)